2017-09-11 | Företagsnytt

29 ton sportutrustning skänktes till GeBortTillSport

Svenska folket är givmilda. Hela 29 ton sportutrustning samlades in till GeBortTillSport under söndagen. All utrustning skänks vidare till Fritidsbanken och finns därefter tillgänglig för gratis utlåning hos lokala Fritidsbanker. Dessutom skänkte flera av Sveriges främsta idrottsprofiler sin egen idrottsutrustning som auktionerades ut på Tradera - där intäkterna på 440 000 kronor går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium.

Under söndagen den 10 september passade tusentals svenskar på att rensa vinden och garderoberna på oanvänd sportutrustning. Givmilda personer från 57 orter runt om i Sverige skänkte totalt 29 ton sportprylar med allt från hundratals golfklubbor, skridskor, fotbollsskor och skidor till inlines, cyklar, långfärdsskridskor och snowboards.

- Jag är fortfarande chockad över resultatet - men det var också 29 ton svar på att vi göra något som berör och engagerar, säger Ida Björnstad, initiativtagare GeBortTillSport.

All insamlad utrustning skänks vidare till Fritidsbanken där den finns tillgänglig för gratis utlåning i 14 dagar.

- Att svenska folket är givmilda, det visste vi redan - hela vår verksamhet bygger på det, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken. Men under GeBortTillSport har man verkligen överträffat våra förhoppningar med råge. Nu ska vi ta hand om den utrustning som har samlats in och se till att den kommer till användning genom att låna ut den gratis.

På Tradera var det även möjligt att buda på unika sportprylar och aktiveter som flera svenska idrottsstjärnor och TV4-profiler generöst skänkt till GeBortTillSport. Intresset var stort och signerade Zlatan-tröjor landade på 33 300 kronor, en fika med Lasse Granqvist på 8 000 kronor, Peder Fredricsons All Star-träns på 20 600 kronor och padellektionen med Tilde de Paula Eby och Peter Jihde slutade på 10 200 kronor. De totala auktionsintäkterna på 440 000 kronor går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar alla barn och ungdomars möjlighet till idrott.

Bakom GeBortTillSport står initiativtagaren och TV4:s före detta programledare Ida Björnstad tillsammans med TV4, Fritidsbanken och Folkspel.

Om GeBortTillSport:

Under 2015 initierade Ida Björnstad GeBortTillSport tillsammans med TV4, för att barn och unga ska få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Bakgrunden var att Ida bestämde sig för att ge bort sin skidutrustning efter att hon genomfört tjej-Vasan. Hon vill ge en ung skidåkare den chans hon aldrig själv fick på grund av att idrottande är dyrt. Närmare nio ton sportutrustning samlades in och delades ut till behövande barn och ungdomar. Dessutom skänkte flera av Sveriges främsta idrottsprofiler sin egen idrottsutrustning som auktionerades ut på Tradera. Auktionsintäkterna på 500 000 kronor gick oavkortat till Rädda Barnens projekt High Five-projekt. www.tv4.se/geborttillsport

Om Fritidsbanken:

Fritidsbanken är en ideell organisation som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan starten 2013 etablerade över hela landet.

Genom att ta tillvara på och låna ut alla form av sportutrustning främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande samt ett mer hållbart samhälle genom återbruk. Allt är gratis och alla får låna utrustningen i 14 dagar. www.fritidsbanken.se

Om Folkspel:

Folkspel är ideell organisation helt utan privata intressen. Folkspel har 73 riksorganisationer som medlemmar i Sverige. Läs mer om deras arbete för föreningslivet på www.folkspel.se

Presskontakt:

Malin Lindborn, 0735-331770, malin.lindborn@tv4.se

Senast uppdaterad: 2017-09-11