2017-09-14 | Programnytt

Sveriges största morgonprogram firar 25 år

Måndagen den 14 september 1992 sändes det första avsnittet av vad som skulle komma att bli det ledande morgonprogrammet i svensk tv-historia. Nu fyller Nyhetsmorgon 25 år.

– För en allmänintresserad murvel bjuds inget mer smakfullt smörgåsbord. Högt och lågt, sött och salt. Jag har jobbat här i 19 av de 25 åren och älskat varje minut, utom när jag blev morfinförgiftad. Jag kunde heller inte önska mig bättre tittare och arbetskompisar. Jag skulle inte byta Nyhetsmorgon mot 13 pulitzer, säger Steffo Törnqvist.

Balansen mellan skarp journalistisk och nyhetsrapportering, nyfikna och pålästa programledare, värme, respekt och innehållsmässig bredd, aktuella gäster och skarpa politiska analyser gör Nyhetsmorgon till Sveriges självklara morgonprogram. Sedan premiären, ledd av Malou von Sivers och Bengt Magnusson, har Nyhetsmorgon vuxit sig starkt. 

– Det är fantastiskt att få vara en del av så många svenskars morgonritual.  Med Nyhetsmorgon som det självklara valet på morgonen blir man lite klokare och lite gladare. Vi har hittat en formel för att blanda skarpa nyheter med mer lättsamt innehåll. Vi är stolta över vår bredd och att våra programledare hanterar jeansmode, tulpanlökar och starka mänskliga öden med samma självklarhet som terrordåd, regeringskriser och andra stora nyhetshändelser, säger Johanna Thulin Bratten, Nyhetsmorgons programchef.

Med ungefär 700 000 tittare varje morgon har Nyhetsmorgon som målsättning att skapa medvetenhet kring dagsaktuella händelser, och leverera en god start på dagen. 

Jenny Strömstedt och Jesper Börjesson hyllar Nyhetsmorgons tittare.

– I 25 år har vi fått förtroendet att väcka svenska folket. Jag önskar oss fortsatt lojalitet med alla våra fina tittare som är så uppmärksamma, snälla och lagom tillrättavisande när vi går över gränsen. Utan dem, inget! säger Jenny.

– Jag älskar att jobba med Nyhetsmorgon för vi rymmer både tuffa intervjuer med politiker och trädgårdstips. Den mixen har inget annat program. Dessutom har vi världens bästa tittare, säger Jesper.

– För 25 år sedan tog vi våra första stapplande steg in i morgonkaffets värld – och sedan dess har vi fått vara en del av Sveriges morgonrutin! Genom roliga men också svåra händelser. I vardag och i skarpa nyhetslägen. Det har varit en ära! Inte en enda dag har varit den andra lik. Och vi hoppas på många fler år tillsammans! säger Tilde de Paula.

– Det är det bästa jobb jag haft, avslutar Peter Jidhe

Senast uppdaterad: 2017-09-14